Trekking naar Everest Basecamp en Gokyo - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Daniela Niderost - WaarBenJij.nu Trekking naar Everest Basecamp en Gokyo - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Daniela Niderost - WaarBenJij.nu

Trekking naar Everest Basecamp en Gokyo

Blijf op de hoogte en volg Daniela

26 November 2007 | Nepal, Kathmandu

(Bericht fuer die Schweizer: zuerst werde ich einen Hollandischen Bericht schreiben, eine Deutsche Version folgt so schnell wie moeglich!)

Hallo allemaal,
Eindelijk dan een eerste bericht uit Nepal. Met mij is alles prima!
3 dagen geleden ben ik terug gekomen van de trekking naar het Everest Basecamp - Gokyo. Het was een prachtige tocht met wel een heel erg pittige groep. Pittig in de zin van conditie en daaraan gekoppeld looptempo. Er waren meerdere marathonlopers bij, de beste heeft in zijn carriere van > 30 marathons een besttijd van 2uur 20 min. gelopen en werd daarmee 2de in de marathon van Eindhoven. Een Belgische dame loopt enkele keren per week de 20 km naar haar werk en terug hard. Verder een 3-tal fanatieke fietsers, ook hierbij enkelen die wedstrijden fietsen/hebben gefietst. Maar uiteindelijk kon ik het toch allemaal bijhouden en de groep is ondertussen tevreden terug naar NL vertrokken. Geen incidenten en 12 van de 15 deelnemers hebben de gehele tocht kunnen afmaken.

We zijn in totaal 22 dagen onderweg geweest. Elke dag tussen de 5-8 uur wandelen en tussen de 600 en 1200 mtr klimmen en dalen per dag! We zijn gestart in de heuvellanden (2000-3500mtr). Daar was de reijstoogst nog volop bezig. De kleine, steile terassen waren nog allemaal groen en/of goudgeel. Overal waren oogstwerkzaamheden en de reeds lege terassen werden opnieuw geploegd met ossen en/of waterbuffels en heel primitieve ploegen. Deze hoogtes zijn in Nepal nog bijna suptroptisch. Er groeien bananes, sinasappels en je ziet palmbomen en tot 15mtr hoge bamboebossen. Her en der slingeren apen door de bomen en de temparaturen kunnen nog flink oplopen. Helaas hadden we in deze eerste (aanloop)week niet al te best weer, vaak was het mistig en ging het tegen een uur of 15.00h zachtjes regenen. We zijn in die eerste week een 3-tal bergketens dwars overgestoken, van west naar oost. Dat is best uitzonderlijk voor een trekkingroute gezien het dagelijks behoorlijk veel hoogtemeters met zich mee brengt (soms 1000mtr klimmen en 1000mtr dalen op een dag!). Maar als inloop- en hoogtetraining (de passen zijn allemaal boven de 3500mtr) is het uitstekend.
Daarna kwamen we in het dal dat van zuid naar noord richting de Everst leidt. Vanaf daar was het vooral klimmen. Op een 2-tal plekken hebben we bovendien een zogenoemde acclimatiesatiedag ingeschakeld. Dat is een dag waarop je wordt geacht vanuit je overnachtingsplaats meerdere honderd meters te klimmen om vervolgens op dezelfde hoogte te overnachten. Dit stimuleert je lichaam om te acclimatiseren, d.w.z. te wennen aan de geringere zuurstofgehalte in je bloed. Onvoldoende acclimatisatie kan ernstige gevolgen hebben, in het ergste geval kan het leiden tot de dood (door longen- en/of hersenoedeem). In de dagen dat wij daar waren zijn 2 mensen overleden en moest een Fransman (die wij hebben bijgestaan) met een logenoedeem worden geevacueerd per helicopter! Het is een vreemde gewaarwording dat je goed getrainde lichaam opeens zo veel moeite heeft om 'vooruit te komen'. Als je klimt boven de 4000mtr. moet je je tempo steeds verder bijstellen. Te snel lopen wordt bestraft met stevig hijgen, verhoogte hartslag en in de loop van de dag ook met hoofdpijn en andere lichte symptomen van hoogteziekte. Even een sprintje trekken om de groep na een plaspauze weer in te halen zit er niet meer in.
Je inspanningen worden echter rijk beloond. De panorama's onderweg waren letterlijk en figuurlijk adembenemend!!! Regelmatig zit je in een ware ijsarena. Rond om je heen rijzen ijsbedekte bergreuzen van 6000-8000 mtr. in de strakblauwe hemel (het is ondertussen super weer geworden, eerst nog met wolken over de hoogste pieken in de namiddag, later 24uur helder). Je voelt je nietig in deze overweldigende natuur en dankbaar dat je het mag aanschouwen. Vanuit een van de uitzichtpunten (5550mtr) beleef ik de zonsondergang. Na een inspannende klim in de latere middag, sta ik om 17.00h boven op de top. De turkoiseblauwe meren aan mijn voeten en de immense (grootste) gletsjer (van Nepal) liggen al in de schaduw. De zonlijn kruijpt snel hoger en hoger. Rond om mij heen ontvouwt zich een van de meest indrukwekkende bergpanorama's ter wereld met 5 van de hoogste bergtoppen ter wereld: de Everest, Cho Oyu, Nuptse, Lhotse, Makalu en Kanchenjunga. Als de zon achter de horizon zakt, wordt het snel koud, maar het schouwspel dat zich voor mijn ogen voltrekt, laat mij alle kou vergeten. De zonovergoten toppen verkleuren van goud naar koper. Hoe kleiner de verlichte delen worden, hoe intenser hun kleur. De hemel verkleurd geel, oranje tot paars en als de laatste vlekkjes zon zijn verdwenen, heeft de hemel een onwerkelijk paars-blauwe kleur en lichten de nu in de schaduw liggende ijstoppen opnieuw op. De maan hangt er als halve sikkel erboven. Ik probeer de beelden diep in me op te nemen, het is zooo mooi, dat er tranen in mijn ogen schieten en ik voel dat dit reeds het eerste stukje 'afscheid' van de Himalaya is. Ik ben dankbaar dat ik hier opnieuw heb mogen staan en heb mogen genieten van al dit moois!!!
De koud maar ook de snel oprukkende donkerheid brengen mij terug in de werkelijkheid. Ik hang mijn gebedsflaggetjes nog op, de wind zal de komende maanden de buddhistische gebeden
vanuit hier met zich mee dragen de bergen en dalen in.
Ik kleed met warm aan, pak alles in mijn rugzakje en begin aan de afdaling (700mtr). De eerste 45min. heb ik noch voldoende licht om zonder lamp te lopen. Ik ren meer dan dan ik loop. Het is het rotsige gedeelte en dat wil ik liever niet met de lamp moeten doen. Later de koplamp op/aan en wat langzamer de 2de helft naar beneden. De rivieroversteek kort voor de logde is tricky want de natte stenen zijn reeds overdekt met een dunne laag ijs. - Om 20.00h ben ik terug in de warme diningroom van de logde, de oven met jakmest brandt lekker en ik heb trek in een bordje dhal baht (nationaal gericht van Nepal: veeeel witte rijst, wat lenzensoep en een bakje groentecurry).
De trekking wordt 4 dagen later afgerond met een spectaculaire vlucht in een twinotter vanuit Lukla. Onze lodge ligt pal aan het vliegveld en als de eerste toestelletjes in de vroege ochtende landen, hebben we daar goed zicht op. De landebaan is nog geen 100mtr. lang, meer ruimte is er niet hier in die stijle hellingen. Daarom verloopt ze schuin, zodat de vliegtuigen bij het landen meer afremmen door omhoog te rollen en bij het opstijgen meer tempo kunnen maken door naar beneden te rollen.
Onze groep vult een heel toestel (17 plaatsen). Als de machine startklaar is, zet de piloot deze helemaal boven aan de startbaan, de motoren huilen op en als ze op volle kracht zijn, rolt het toestel naar beneden, de afgrond te gemoet. Want na de 100mtr. asphalt 'valt' het toestel in de 'leegte'. Snel vangt de piloot dit op en kort voor de tegenoverliggende helling te dicht bij komt kan hij afdraaien. Een prachtige vlucht van 40min. brengt ons terug naar Kathmandu, langs de sneeuwtoppen en later de geterasseerde heuvels en dorpjes. Een mooie afsluiting van een mooie trektocht!

Ondertussen ben ik 3 dagen terug in Kathmandu. Hierover in een volgend stukje meer. Ik zal proberen nog enkele foto's op mijn site te krijgen, hopen dat dat lukt, zodat jullie een beetje een indruk kunnen krijgen van de wereld waarin ik heb gewandeld de afgelopen 3 weken...

• 26 November 2007 - 12:53

Joeke:

Hai Daniela,
    Kippevel kreeg ik toen ik je verslag van de everest las. Wat moet dat inderdaad mooi zijn om zo bovenop die top te staan! Fijn dat het allemaal zo goed is gegaan en zo te lezen ben je volop ana het genieten. Nu weer terug in Kathmandu, ben benieuwd heo het verder gaat..!
    liefs Joeke

• 26 November 2007 - 13:48

Lydia:

Hoi Dani,
    so was ich verstanden habe, gehts dir gut - danke für die schönen Bilder. Bei uns hats zuerst geschneit wie verrückt (Selfranga 1.40 m) und jetzt ist Föhn sei dank? nur noch ein Teil davon übrig. Mein Röslikohl ist aber immer noch nirgends zu sehen - der bleibt wohl bis im Frühling... Sonst ist alles i.O. bei uns. Wir hatten viel zu tun. Im Oktober war Holzmesse in Basel und das ist für unsere kleine Firma einfach ein Grenzfall von der Belastbarkeit her. Sieh mal auf unsere Homepage - auch die ist in Bearbeitung.

Liebe Grüsse und bis bald
    Lydia

• 26 November 2007 - 17:39

Annemieke:

Wat een prachtig verhaal...........Door de manier waarop je het schrijft is het bijna voelbaar in de huiskamer (hier waar de kachel volop brand) hoe jij moet hebben genoten van de uitzichten.
    Je maakt ons wel enthousiast om ook eens over Nepal na te denken.

Groeten Annemieke en Rob

• 27 November 2007 - 19:52

Karien:

Hoi Daniela

Fijn dat je het zo enorm naar je zin hebt. Goede keuze gemaakt dus!Geniet van je reis, de mensen die je ontmoet en de goede dingen die je daar ongetwijfeld gaat doen. Ik volg het op deze site

groet
    Karien

• 27 November 2007 - 21:39

Niek:

hallo Daniela, ik hoorde onlangs dat je bij het Leger bent weggegaan om je dromen/wensen te volgen. Geweldig dat weer in Nepal terug bent! Heel leuk om je verhaal (van ver weg) te kunnen lezen en wat heb je wederom indrukwekkende foto's gemaakt. Ik wens je een heel fijne tijd en blijf je mails lezen. Groetjes, Niek.

• 29 November 2007 - 13:00

Gerard:

Hoi Daniela,
    Wat een ontzettend indrukwekkend verhaal zeg. Echt kippenvel, zoals je beschrijft wat je meemaakt en wat ziet, of ik er bij ben en naast je sta. Heftig ook om te weten dat er mensen overlijden op de plek waar je bent. Je foto’s zijn ook prachtig, zoals we van je gewend zijn. Hier is alles oké. De winter wil nog niet echt komen, het is nat en guur. Succes met het werk dat je gaat doen, wacht met plezier je volgende bericht af. Groetjes Gerard.

• 02 December 2007 - 13:49

Marjo En Bart:

ZUCHT !!!!

• 09 December 2007 - 15:28

Ben:

Hoi Daniela...
    Prachtig belevend / beschrijvend reisverslag. Zo ken ik je :) Even rust en dan naar deel 2 het microcredit! Ga zo door en GENIET! Kijk uit naar je volgende verslag.
    Ik ben inmiddels terug uit Indonesie! Geweldige tijd... wel ff wennen "thuis"

Lieve groet
    Ben

• 10 December 2007 - 11:25

Mieke:

Hallo Daniela,

Wat maak jij veel mee in zo'n korte tijd. Het lijkt mij prachtig.Een mooi reisverslag en prachtige foto's.
    Hier in Nederland missen we bij het volleybal. Nog geen wedstrijd gewonnen.